Komposisjonspris

Midgard komposisjonspris ble etablert i 2018. I 2024 ble det komponert for sang.

Marie Lillesand Komposisjonsprisen 2024 foto: John Asle Hansen
Vi gratulerer Marie Lillesand med Komposisjonsprisen 2024! Foto: John Asle Hansen

Juryen kårer enstemmig «Nun wer die Senhnsucht kennt» av Marie Lillesand Høgestøl som vinner av Midgardkonkurransen for unge komponister 2024.

Versjon for utskrift.

.

VILKÅR

Midgard komposisjonspris er en nasjonal komposisjonskonkurranse. Komponister i alderen 15–25 år (født 1999–2009) som har hjemmeadresse i Norge kan delta så lenge deltageren oppfyller kriteriene.


INSTRUMENTER

Komposisjonen skal være for sang, akkompagnert av klaver. Vinnerkomposisjonen skal fremføres av deltakere i alderen 16–23 år, under Midgardkonkurransen 2024. Komposisjonen kan bestå av en eller flere satser, men verkets totale varighet skal være på 3–4 minutter. Bidrag som overstiger 4 minutters varighet vil ikke bli vurdert.
MERK: Komposisjonen skal inn- og utøves av klassiske sangere i alderen 16–23 år. Juryen vil legge vekt på at komponisten tar hensyn til at utøverne ikke er vant til å spille nyere musikk. Tradisjonell notasjon er derfor å foretrekke. Verket skal være akustisk, uten elektroniske effekter. Komposisjonen leveres i PDF-format som vedlegg til e-post. 


PÅMELDING

Bidraget sendes til midgardkonkurransen(a)horten.kommune.no innen 19. april 2024. Fødselsdato, skole, og musikalsk bakgrunn legges ved i e-post ved påmelding. Lydfil er ikke nødvendig, men kan vedlegges som .mp3. Det er ingen påmelding utover innlevering av komposisjon. Det er ingen deltakeravgift.


PRIS

Det deles ut en 1. pris. Vinneren tildeles et diplom og en premiesum på kr. 20 000,–
Vinnerverket vil bli fremført ved minst to offentlige konserter i løpet av 2024–25, samt at Norsk Musikforlag gir tilbud om å inngå forlagskontrakt med opphaveren, samt utgi verket på noter.


JURY

Juryen består av 3 medlemmer. Alle deltagere vil få skriftlig tilbakemelding fra juryen innen tre uker etter offentliggjøring av vinnerverket.


KONTAKTINFORMASJON

Kunstnerisk leder: Dag Øystein Berger 906 97 817
Administrativ leder: Stine Solbakken 417 20 278

.

Vinnere Midgard komposisjonspris

2024: Marie Lillesand Høgestøl

Dette er et stemningsfullt og variert verk som utnytter både stemmen og klaveret på en flott måte. Partituret er ryddig og tydelig med fine taktskifter som på en logisk og intensjonell måte støtter teksten. Teksten er flott behandlet med god tekstbetoning og variert rytmikk med en bølgende framdrift. Juryen synes blandingen av hint av folketoner i et ekspresjonistisk landskap er veldig interessant og viser komponistens egenart. Det høres at du er sanger selv med naturlig melodikk og lyrisk bruk av stemmen. Klaverstemmen underbygger godt teksten og verket har interessante harmoniske vendinger.

Juryen kårer enstemmig «Nun wer die Senhnsucht kennt» av Marie Lillesand Høgestøl som vinner av Midgardkonkurransen for unge komponister 2024.

Marie Lillesand Komposisjonsprisen 2024 foto: John Asle Hansen
Marie Lillesand
Komposisjonsprisen 2024
Foto: John Asle Hansen

2023: Jakob Thonander Glans´ «jesien w Warszawie»

Jakob Thonander Glans,
vinner av Midgardprisen 2023.

Vi finner i «jesien w Warszawie» et svært velformet stykke med begrensede, men allikevel fullt utnyttede virkemidler. Pianoets klanglige muligheter blir utforsket på en forbilledlig måte, ikke minst i innledningen hvor et svært enkelt to-tone motiv, ved hjelp av pedal, gir stykket en klanglig aura som så liksom blir utforsket i stykkets videre gang. Juryen legger også merke til et nærmest perfekt plassert toneartsutsving nærmere slutten, som en velkalkulert kontrast i dette ellers «bare på hvite tangenter»-stykket; Dette til dels enkle materialet blir allikevel, i løpet av stykkets gang, belyst gjennom stadig morsomme variasjoner.Stykket gir assosiasjoner til Ligetis klaveretyde White on White, og Malevich-maleriet det er basert på. Musikken evner å skape en følelse av tilstand som transcenderer estetikk og teori i det den strømmer inn og ut på et svært lekkert og organisk vis. Naturlige overganger mellom ulike kompositoriske ideer er noe av det mest komplekse å oppnå i en komposisjon og i dette stykket mestrer komponisten det til det fulle. Et velklingende og svært treffsikkert stykke som vil kunne vekke interesse i alle aldersgrupper i Midgardkonkurransen!»

.

2022:
Prisen ble for første gang skrevet for klassisk gitar og prisen ble delt mellom to kandidater, Torbjørn Haaland med stykket «Aftermath» og Magnus Hexeberg med stykket «Ueve».

Torbjørn Haalands «Aftermath»: Aftermath er et spennende verk med et tydelig særpreg. Verket har en reflekterende karakter. Her utforskes mange av gitarens klanglige muligheter med utgangspunkt i instrumentets egen resonans. Stykket utfordrer også gitarens idiomatiske muligheter. Verket er konsekvent komponert og har et interessant, men klart formforløp. Dette er et stykke som vil kunne inspirere utøvere til å arbeide med gitarens klanglige muligheter.

Magnus Hexebergs «Ueve»: Ueve er et vakkert verk med en sterk poetisk åre. Stykket beveger seg innenfor et avgrenset harmonisk rammeverk med små, men virkningsfulle utsving. Musikken virker åpen selv om den har en konsekvent form. Verket er svært idiomatisk skrevet og tydelig notert. Dette er et spillbart stykke som vil kunne finne sin plass på gitarrepertoaret.

Thorbjørn Haaland Midgardkonkurransen komposisjonspris 2022

Magnus Hexeberg Midgardkonkurransen komposisjonspris 2022Thorbjørn Haaland og Magnus Hexeberg mottok Midgardkonkurransen komposisjonspris 2022

2021: Hjalmar Bjerner – stykke for fiolin/cello

Hjalmar Berner vant komposisjonspris for 2021

Hjalmar Bjerner, vinneren av komposisjonsprisen 2021 har levert et morsomt stykke som er gjennomarbeidet og nyansert. Det er rytmisk og instrumentteknisk variert med bruk av kvarttoner, flageoletter og buetekniske klanglige nyanser. Vinneren viser en åpenbar interessert for komposisjon som fag og musikk som uttrykksmiddel. Stykket viser en komponist som er uredd, moden til tross for sin unge alder og med potensiale til å utvikle seg videre som komponist i årene som kommer.

2020: Aksel Vedi – stykke for vokal og klaver

Aksel Vedis «Vokalise»: I dette spennende og frodige verket kommer både sangstemmen og klaverstemmen svært godt til sin rett. Det er en flott balanse mellom stemmene, kraftfullt, i en fin blanding av understøttelse og kommentarer fra pianoet. Verket er medrivende og når sitt klimaks i en fallende kromatisk akkordrekke som kaster oss ut i en særpreget stemning. Det er tydelig at komponisten har god og stor kunnskap om instrumentene – stemme og klavér – som han denne gangen skriver for.

Aksel Vedi-komposisjonspris-2020
Aksel Vedi komposisjonspris 2020

2019: Maren Elise Ingeberg – stykke for piano

Maren Elise Ingeberg - Komposisjonsprisen 2019
Maren Elise Ingeberg sammen med Dag Øystein Berger

Komposisjonen «Pust» er et lite, men allikevel på mange måter et stort stykke for piano. Med de aller enkleste av uttrykksmidler klarer komponisten å fange lytterens oppmerksomhet gjennom sidestilling av til tider, svært enkle elementer. «Mye pianomusikk legger vekt på det virtuose og det utadvendte. Pianoet er et virtuost instrument, men Ingeberg har komponert et stykke som i sin begrensning forteller noe om hva som kanskje er kjernen i all musikk og musikkutøvelse, det å kunne glede seg over de minste forskjeller og føle at de forteller om noe som er langt større, noe som kanskje til og med ligger utenfor og bortenfor musikken,» skriver juryen, som besto av Ellen Ugelvik, Bjørn Bolstad Skjelbred og Asbjørn Schaathun.

2018: Vigdis Verhees – verk for cello og klaver
Vigdis har skrevet et verk for cello og klaver, med tittelen Herinneringen en Verlies (minner og savn). Juryen sier dette om verket: «Herinneringen en Verlies er et poetisk, vakkert og helhetlig stykke som viser at du har en personlig stemme som komponist. Instrumentene har fine og selvstendige stemmer, særlig cellostemmen er idiomatisk og velskrevet. Det åpne og til tider nedstrippede lydbildet åpner opp et tolkningsrom for utøveren og et lytterom for tilhøreren.» Juryen har bestått av Bjørn Bolstad Skjelbred, Tanja Orning og Ørjan Matre.