Komposisjonspris

Maren Elise Ingeberg
Maren Elise Ingeberg

Vi gratulerer Maren Elise Ingeberg som vinner av Midgard komposisjonspris 2019 med komposisjonen «Pust».

Juryen som besto av Ellen Ugelvik, Bjørn Bolstad Skjelbred og Asbjørn Schaathun skriver følgende om komposisjonen:

«Maren Elise Ingeberg har skrevet et lite, men allikevel på mange måter et stort stykke for piano. Med de aller enkleste av uttrykksmidler klarer hun å fange lytterens oppmerksomhet gjennom sidestilling av til tider, svært enkle elementer. Samtidig gir hun utøveren fine utfordringer innenfor hver enkelt klart definerte del ved at han eller hun innenfor disse må kunne klare å skape nyanser.

Mye pianomusikk legger vekt på det virtuose og det utadvendte. Pianoet er et virtuost instrument, men Ingeberg har komponert et stykke som i sin begrensning forteller noe om hva som kanskje er kjernen i all musikk og musikkutøvelse, det å kunne glede seg over de minste forskjeller og føle at de forteller om noe som er langt større, noe som kanskje til og med ligger utenfor og bortenfor musikken.»

Prisen er på kr. 20 000 samt et diplom, vil bli delt ut i forbindelse med Prisvinnerkonserten under årets Midgardkonkurranse som arrangeres kl 18.00 søndag 15. september i Horten kirke. Verket blir gitt ut av Norsk musikkforlag.

Verket blir pliktnummer i årets Midgardkonkurranse og under Prisvinnerkonserten vil det i tillegg deles ut en pris på kr 4000 til beste interpretasjon av «Pust» – vinner av denne prisen vil også få tilbud om å fremføre stykket ved flere offentlige konserter i løpet av 2020.

Det var 11 svært flotte og forskjellige bidrag som ble sendt inn og det var ingen enkel sak for juryen å kåre en vinner.

Midgard komposisjonspris ble etablert i 2018. I 2019 skal det komponeres for vokal og klaver.

Komposisjonsklassen ved Griegakademiet
Drammen kulturskole
Ballade
Musikkforleggerne
nyMusikk Vestfold
Norsk Musikkforlag

MIDGARD KOMPOSISJONSPRIS er en nasjonal komposisjonskonkurranse. Alle som har hjemmeadresse i Norge kan delta så lenge deltageren oppfyller kriteriene.
Komposisjonen kan bestå av en eller flere satser og verkets totale varighet skal være fra minimum 4 minutter til maksimum 6 minutter. Bidrag som overstiger 6 minutters varighet vil ikke bli vurdert.

INSTRUMENTER Bidraget skal komponeres for solo klaver. Vinnerkomposisjonen vil bli fremført av deltakere i klasse 2 og 3 under Midgardkonkurransen i september 2019.
Merk: Komposisjonen vil bli fremført av pianister i alderen 12–19 år. Juryen vil legge vekt på at komponisten tar hensyn til at utøverne ikke er vant til å spille nyere musikk. Tradisjonell notasjon er derfor å foretrekke. Komposisjonen leveres i PDF-format som vedlegg til e-post. Bidraget sendes til post(a)midgardkonkurransen.no innen 15.03.2019
Lydfil ikke nødvendig, men kan vedlegges som .mp3. Fødselsdato, skole og musikalsk bakgrunn legges ved i e-post ved påmelding.

PRIS Det deles ut en 1. pris. Vinneren tildeles et diplom og en premiesum på kr. 20 000,–. Vinnerverket vil bli fremført ved minst to offentlige konserter i løpet av 2019–20, samt at Norsk Musikforlag gir tilbud om å inngå forlagskontrakt med opphaveren, samt utgi verket på noter.

JURY Juryen består av 3 medlemmer. Alle deltagere får en skriftlig tilbakemelding fra juryen innen tre uker etter offentliggjøring av vinnerverket. Se hjemmesiden.

KONTAKTINFORMASJON
Kunstnerisk leder: Dag Øystein Berger 906 97 817
Administrativ leder: Siri Andersen 915 77 478

Komposisjonsprisen er støttet av Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne.

Vigdis Verhees – vinner av Midgard komposisjonspris 2018!

Vigdis har skrevet et verk for cello og klaver, med tittelen Herinneringen en Verlies (minner og savn). Juryen sier dette om verket: «Herinneringen en Verlies er et poetisk, vakkert og helhetlig stykke som viser at du har en personlig stemme som komponist. Instrumentene har fine og selvstendige stemmer, særlig cellostemmen er idiomatisk og velskrevet. Det åpne og til tider nedstrippede lydbildet åpner opp et tolkningsrom for utøveren og et lytterom for tilhøreren.» Juryen har bestått av Bjørn Bolstad Skjelbred, Tanja Orning og Ørjan Matre.