Komposisjonspris

Midgard komposisjonspris ble etablert i 2018. I 2022 skal det komponeres for solo klassisk gitar.

PDF til utskrift åpnes i ny fane.

VILKÅR 2022

Midgard komposisjonspris er en nasjonal komposisjonskonkurranse. Komponister i alderen 15–25 år (født 1997–2007) som har hjemmeadresse i Norge kan delta så lenge deltageren oppfyller kriteriene.


INSTRUMENTER

Komposisjonen skal være for solo klassisk gitar, uten akkompagnement. Vinnerkomposisjonen skal fremføres av deltakere i alderen 12–19 år, under Midgardkonkurransen 2022. Komposisjonen kan bestå av en eller flere satser, men verkets totale varighet skal være på 3–4 minutter. Bidrag som overstiger 4 minutters varighet vil ikke bli vurdert.
MERK: Komposisjonen skal inn- og utøves av klassiske gitarister i alderen 12–19 år. Juryen vil legge vekt på at komponisten tar hensyn til at utøverne ikke er vant til å spille nyere musikk. Tradisjonell notasjon er derfor å foretrekke. Verket skal være akustisk, uten elektroniske effekter. Komposisjonen leveres i PDF-format som vedlegg til e-post.ffekter. Komposisjonen leveres i PDF-format som vedlegg til e-post.


PÅMELDING

Bidraget sendes til midgardkonkurransen(a)horten.kommune.no innen 11. mars 2022. Fødselsdato, skole, og musikalsk bakgrunn legges ved i e-post ved påmelding. Lydfil er ikke nødvendig, men kan vedlegges som .mp3. Det er ingen påmelding utover innlevering av komposisjon. Det er ingen deltakeravgift.


PRIS

Det deles ut en 1. pris. Vinneren tildeles et diplom og en premiesum på kr. 20 000,–
Vinnerverket vil bli fremført ved minst to offentlige konserter i løpet av 2022–23, samt at Norsk Musikforlag gir tilbud om å inngå forlagskontrakt med opphaveren, samt utgi verket på noter.


JURY

Juryen består av 3 medlemmer. Alle deltagere vil få skriftlig tilbakemelding fra juryen innen tre uker etter offentliggjøring av vinnerverket.


KONTAKTINFORMASJON

Kunstnerisk leder: Dag Øystein Berger 906 97 817
Administrativ leder: Bjarne Herbjørnrød 476 21 601

.

Vinnere Midgard komposisjonspris

2021: Hjalmar Bjerner – stykke for fiolin/cello

Hjalmar Bjerner, vinneren av komposisjonsprisen 2021 har levert et morsomt stykke som er gjennomarbeidet og nyansert. Det er rytmisk og instrumentteknisk variert med bruk av kvarttoner, flageoletter og buetekniske klanglige nyanser. Vinneren viser en åpenbar interessert for komposisjon som fag og musikk som uttrykksmiddel. Stykket viser en komponist som er uredd, moden til tross for sin unge alder og med potensiale til å utvikle seg videre som komponist i årene som kommer.

Aksel Vedi Komposisjonspris Midgardkonkurransen
Aksel Vedi mottok komposisjonsprisen 2020

2020: Aksel Vedi – stykke for vokal og klaver

Aksel Vedis «Vokalise»: I dette spennende og frodige verket kommer både sangstemmen og klaverstemmen svært godt til sin rett. Det er en flott balanse mellom stemmene, kraftfullt, i en fin blanding av understøttelse og kommentarer fra pianoet. Verket er medrivende og når sitt klimaks i en fallende kromatisk akkordrekke som kaster oss ut i en særpreget stemning. Det er tydelig at komponisten har god og stor kunnskap om instrumentene – stemme og klavér – som han denne gangen skriver for.

2019: Maren Elise Ingeberg – stykke for piano

Maren Elise Ingeberg - Komposisjonsprisen 2019
Maren Elise Ingeberg sammen med Dag Øystein Berger

Komposisjonen «Pust» er et lite, men allikevel på mange måter et stort stykke for piano. Med de aller enkleste av uttrykksmidler klarer komponisten å fange lytterens oppmerksomhet gjennom sidestilling av til tider, svært enkle elementer. «Mye pianomusikk legger vekt på det virtuose og det utadvendte. Pianoet er et virtuost instrument, men Ingeberg har komponert et stykke som i sin begrensning forteller noe om hva som kanskje er kjernen i all musikk og musikkutøvelse, det å kunne glede seg over de minste forskjeller og føle at de forteller om noe som er langt større, noe som kanskje til og med ligger utenfor og bortenfor musikken,» skriver juryen, som besto av Ellen Ugelvik, Bjørn Bolstad Skjelbred og Asbjørn Schaathun.

2018: Vigdis Verhees – verk for cello og klaver
Vigdis har skrevet et verk for cello og klaver, med tittelen Herinneringen en Verlies (minner og savn). Juryen sier dette om verket: «Herinneringen en Verlies er et poetisk, vakkert og helhetlig stykke som viser at du har en personlig stemme som komponist. Instrumentene har fine og selvstendige stemmer, særlig cellostemmen er idiomatisk og velskrevet. Det åpne og til tider nedstrippede lydbildet åpner opp et tolkningsrom for utøveren og et lytterom for tilhøreren.» Juryen har bestått av Bjørn Bolstad Skjelbred, Tanja Orning og Ørjan Matre.